Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec

Naši korisnici

Aktivnosti korisnika

Korisnicima se planiraju i organiziraju brojne aktivnosti u Domu s ciljem održavanja i unapređivanja psihofizičkih sposobnosti te postizanja što veće njihove samostalnosti.

Uz stručnu pomoć radnog terapeuta možete se uključiti u sljedeće aktivnosti

Rekreacijska i sportska grupa

Grupe za rekreaciju sadržavaju: medicinsku gimnastiku, vježbanje na spravama, vježbe s utezima, opće pripremne vježbe za poboljšanje fizičke kondicije, učenje tehnika pravilnog disanja, trening samopomoći – prevencija padova i ozljeda. Organiziraju se i zajedničke šetnje.

Sportske grupe sadržavaju: viseća kuglana, pikado, nabacivanje kolutova, ubacivanje lopte u koš, ubacivanje lopte u cilj (preko glave) i poligon spretnosti.

Zbor korisnika doma

Uz razne glazbene slušaonice uče se i uvježbavaju pjesme. Pripremaju se brojni prigodni programi/nastupi za sva kulturno – društvena događanja u našem Domu.

Likovne i kreativne radionice

U grupama likovnih i kreativnih radionica korisnici mogu razvijati svoju kreativnost i samoizražavanje.

Prema sadržaju organiziramo brojne:

LIKOVNE RADIONICE:
Crtanje: olovka, drvene boje, flomasteri, ugljen, pastele i sl.
Slikanje: tempere, akvarel, boje za svilu i platno, uljane boje

KREATIVNE RADIONICE:

  • izrade dekorativnih predmeta te ukrasa,
  • izrada uporabnih predmeta,
  • izrada prigodnih predmeta (za Božić, Fašnik, Valentinovo, Uskrs i sl.),
  • modeliranje (glina, tijesto, papir, glinamol i sl.).

Na kraju godine postavlja se prodajna izložba svih radova naših korisnika.

Literarna grupa

U Domu djeluje literarna grupa u kojoj korisnici zajednički čitaju, obrađuju književna djela i samostalno vode rasprave.

Dramska i recitatorska grupa

Korisnici Doma imaju mogućnost uključiti se u Dramsku i recitatorsku skupinu Doma, koja također svojim kreativnim i aktivnim radom samostalno priprema brojne igrokaze, predstave i recitacije.

Knjižnica

Dom ima bogato opremljenu knjižnicu, sa raznim djelima hrvatskih i stranih književnika, u sklopu Depandanse Doma gdje korisnici mogu posuđivati i čitati knjige prema vlastitom izboru.

Društvene igre

U Domu djeluje nekoliko grupa korisnika koji svakodnevno igraju brojne od društvenih igara (domino, čovječe ne ljuti se, šah, razne igrače karte), također dva puta tjedno se organizira igranje „Binga“ uz prigodne nagrade za korisnike.

Radna terapija i hortikultura

Korisnici se mogu uključiti u program zaštite okoliša te brige i njege cvijeća u Domu s ciljem poboljšanja psihofizičkog stanja osobe.

Vjerske aktivnosti i molitvena grupa

Molitvena grupa se sastaje dva puta tjedno u Depandansi Doma i jednom tjedno u Domu. U Domu se također organiziraju Sv. mise (najčešće prva subota u mjesecu), te Sv. mise povodom većih i važnih blagdana. Također se organiziraju ispovijedi, blagoslov soba, kao i posjeti biskupa, svećenika i sestara uz zajednička druženja s našim korisnicima.

* Za Vas još organiziramo i izlete, obilježavanje prigodnih datuma i Vaših rođendana, posjete drugim ustanovama, koncerte, priredbe, literarne večeri, odlazak u kino, muzej.

Skip to content